Tarihi Osmanlı’ya Dayanan İşkembe Çorbasının Faydaları


Tarihi Osmanlı’ya Dayanan İşkembe Çorbasının Faydaları

Tarihi Osmanlı’ya dayanan işkembenin Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Makedonya gibi pek çok Balkan ülkesinde tüketimi halen sürmektedir. Türkiye’de İşkembe çorbalarında genelde sığır işkembesi kullanılır. Vietnam, Hindistan ve Meksika’da keçi işkembesi kullanılmaktadır. Sakatat ürünlerine karşı çoğumuz önyargılıyız. Fakat işkembe besin değerleri yüksek bir çorba türüdür. Bu sebeple sizlere işkembe çorbasının sağlığa faydaları neler, maddeler halinde sıraladık. İşte eskilerden gelen bir tat: işkembe çorbasının yararları…

  • Çok fazla baharat eklenerek tüketilmedikçe sindirim sisteminizi hızlandırıp, idrar yollarını düzenleyici özelliği bulunmakta.
  • İşkembe, düşük yağ oranıyla yüksek lif içeren kalsiyum açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
  • İşkembenin içerdiği vitamin ve mineral miktarına göre düşük kalorili bir yiyecektir. 100 gram pişmiş işkembe yalnızca 90 kaloridir. 100 gramlık bir porsiyon işkembede 13 gram protein, 2 gram karbonhidrat, 1,5 gramı doymuş yağ olmak üzere toplamda 3,5 gram yağ bulunur.
  • 100 gram işkembe çorbası 72 mg fosfor içerir. Bu da günlük fosfor ihtiyacının % 10’u demektir. Yine 100 gram işkembe çorbası günlük çinko ihtiyacınızın %20’sini karşılar.
  • İşkembe vücudun temel ihtiyaçları arasında fosfor, çinko, kalsiyum gibi minerallerle, yüksek oranda B12 vitamini içermektedir. Böylece bağışıklık sisteminiz güçlenmekte. Grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı sizi korumaktadır.
  • İşkembede fazlasıyla B12 vitamini, protein ve mineraller bulunmakta. Bu mineraller, kırmızı kan hücrelerine oksijen taşınmasına yardımcı oluyor. Bu da vücuttaki sinir iletiminin sağlıklı bir şekilde çalışması anlamına gelir.
  • B12 vitamini başta olmak üzere tüm B grubu vitaminler vücutta toksik etki gösteren homosistein üretimini baskılayarak kalp hastalıklarının riskini azaltır.
  • Halk arasında işkembenin genelde kolesterolü yükselttiği düşünülür. Ancak işkembe çorbası tüketirken miktarına dikkat ederseniz, kolesterolle ilgili hiçbir sorun yaşamazsınız. Bir yetişkinin alabileceği sağlıklı maksimum kolesterol miktarı 300 mg’dır. 80 gramlık pişmiş işkembede 133 mg kolesterol vardır.
  • İşkembe çorbası, kanser gibi ciddi sağlık problemlerine yol açan serbest radikallerle mücadelede çok etkilidir.
  • İşkembe selenyum, çinko ve fosfor hücre duvarını korumasını sağlarken yeni hücre oluşumunu desteklemektedir.
  • Selenyum minerali, sağlık açısından önemli rol oynayan selenoprotein enzimlerinin üretimi için gerekmektedir. Selenoproteinler hücreleri serbest radikallere karşı korur. Tiroid ve kas fonksiyonlarının doğru bir biçimde çalışmasına da yardımcı olur.
  • İşkembe, metabolik olayın düzenlenmesinden sorumlu olan ‘kolin’ açısından zengindir. 100 gramlık bir işkembede 220 mg kolin bulunur. Bu da günlük kolin ihtiyacınızın %52’si demektir.
  • Kırmızı etle karşılaştırdığınızda doymuş yağ miktarı açısından az olan işkembenin içerdiği protein, vitamin ve mineraller kırmızı eti gibi oldukça sağlıklıdır. Ancak püf noktası iyi pişmesidir.
  • Çocuklar için iskelet sistemi açısından mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasındadır. Aşırıya kaçılmadan tüketildiği sürece oldukça faydalı bir besindir.

İşkembe çorbasının faydaları yukarıda maddeler halinde paylaştık. Siz de vücudunuzu hastalıklara karşı korumak istiyorsanız önyargılarınızı bir kenara bırakıp, en az bir kez olsun işkembe çorbasını içmelisiniz.

+ Yorumunuzu Yazın

+